Volgens velen is de Duitse economie de motor van de Europese economie. Zonder twijfel is de Duitse economie de grootste economie binnen de eurozone. Tevens vallen de Duitsers sinds de financiële crisis al in positieve zin op. Mogelijk ligt die tijd echter achter ons.

De Duitse economie wist tijdens de afgelopen maanden de coronacrisis ook niet te ontwijken. Het Duitse bruto binnenlands product werd geconfronteerd met een stevige krimp. Met name de wegvallende handel was een doorn in het oog voor de Duitse economie. Voor een sterk deel is de groei van het Duitse BBP immers afhankelijk van de export.

De economische motor begint te haperen

De economen van Macrobond and Nordea laten weten dat zij vooral kijken naar de ontwikkelingen bij het Duitse IFO-cijfer. De Duitse Informatie en Foschung (IFO) bedrijfsklimaatindex bepaalt het bedrijfsklimaat en voorwaarden in de eurozone. De notering wordt afgeleid uit een enquête onder ongeveer 7.000 bedrijven. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat het IFO-cijfer normaliter enkele maanden vooruitloopt op de groei bij het Duitse bruto binnenlands product.

Sinds het jaar 2005 is er al sprake van een sterke correlatie tussen enerzijds de groei van de Duitse economie en anderzijds het vertrouwen onder de Duitse bedrijven. Mocht dat verband ook de komende maanden standhouden, dan moeten we rekening houden met een trager herstel bij de Duitse economie. En dat kan dus ook grote gevolgen hebben voor de groei van de Europese economie.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>