Al jarenlang wordt de werkwijze van de centrale banken door veel economen bekritiseerd. Volgens de critici zijn de centrale banken bezig met het creëren van een enorme schuldenzeepbel. De kans is groot dat die schuldenzeepbel de komende jaren nog groter wordt. De verwachting is immers dat de centrale banken ook de komende jaren hun opkoopbeleid zullen voortzetten.

De centrale banken zetten op dit moment alle zeilen bij om een harde val van de economie te voorkomen. Tijdens de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat het coronavirus diepe schade aanricht aan de wereldeconomie. De centrale bankiers zijn er van overtuigd dat ze een langdurige recessie kunnen voorkomen door het grootschalig opkopen van staats- en bedrijfsobligaties.

Het opkoopbeleid van de centrale banken in beeld gebracht

Toch zijn er ook genoeg economen te vinden die hun vraagtekens zetten bij het beleid van de centrale banken. Volgens hen is het opkoopbeleid met name gunstig voor de financiële markten en komt maar weinig van dit geld terecht in de reële economie.

Zakenbank Morgan Stanley verwacht dat de totale waarde van de balanspositie van de vier grootste centrale banken ter wereld aan het einde van 2022 de grens van 30 biljoen dollar zal bereiken. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, is de trend van de afgelopen jaren in beeld gebracht. Mocht de verwachting van Morgan Stanley daadwerkelijk uitkomen, dan zou de gecombineerde balanspositie van de Europese centrale bank, Amerikaanse centrale bank, Bank of Japan en de Bank of England in drie jaar tijd zijn verdubbeld. En dat is iets om over na te denken.

Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools

CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.

Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)