Tijdens de afgelopen 40 jaar is er sprake geweest van een trend waarbinnen de Amerikaanse rentes steeds verder afnamen. Dit is begonnen met het loskoppelen van de dollar van goud en heeft zich verder ontwikkeld tijdens de monetaire opkoopprogramma’s. Een belangrijke grafiek laat zien dat er binnenkort een einde kan komen aan deze 40-jarige dalende trend. Of zal de Fed opnieuw ingrijpen?

In maart 2020 wist de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie te dalen naar de laagste stand ooit. Op een gegeven moment kreeg je 0,35% rente op een looptijd van 10 jaar. Als reactie op de coronacrisis en de massale steun van de Amerikaanse centrale bank, schoot de rente omlaag.

Stijgende rentestanden hoeven geen slecht nieuws te betekenen

Inmiddels ziet de rentesituatie er compleet anders uit. Op dit moment bedraagt de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie ongeveer 2,3% en de verwachting van de economen is dat de rente nog verder zal gaan oplopen. Het strengere monetaire beleid zal resulteren in renteverhogingen en dit zal ongetwijfeld effect gaan hebben op de obligatiemarkt.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de 10-jarige Amerikaanse rente inmiddels aan de bovenkant van het trendkanaal terecht is gekomen. Dit dalende trendkanaal is al ongeveer 40 jaar intact en wist in het verleden altijd te leiden tot een dalende rente.

De vraag is natuurlijk of dat nu opnieuw zal gaan gebeuren. Beleggers lijken hier verrassend genoeg niet op te moeten hopen. De laatste keren dat dit gebeurde was immers tijdens de jaren 2018, 2007 en 2000. Tijdens deze keren wisten de beurzen niet veel later een stevige top neer te zetten. Wat dat betreft hoeft een stijgende rente helemaal geen slecht nieuws voor de beurzen te betekenen.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>