koper import china

Net als veel andere grondstoffenprijzen maakt de koperprijs dit jaar een forse duikeling. Indien deze trend zich doorzet, dan wordt 2015 het derde achtereenvolgende jaar dat de prijs van ‘het rode metaal’ zakt. Maar volgens diverse analisten gloeit er hoop aan de horizon, dankzij de sluiting van twee kopermijnen in Afrika. Mijnbouwer en grondstoffenhandelaar Glencore besloot maandag om voor 18 maanden de productie op te schorten van kopermijnen in de Democratische Republiek Congo en in Zambia. Volgens Glencore wordt daarmee 400.000 ton koper uit de markt genomen. Het doel van Glencore is om de operationele kosten te verlagen, wat moet leiden tot een gezondere bedrijfsbalans. Volgens marktkenner Paul Gait van Bernstein Investment Research and Management zal het besluit van Glencore niet alleen de operationele kosten verlagen, maar ook steun bieden aan de koperprijs.

Dieptepunt sinds 2009

De koperprijs daalde dit jaar al 17 procent. Dat is net zo’n grote val als in heel 2014. De prijs bereikte in augustus een dieptepunt van $2,22 per pond, een dieptepunt sinds zes jaar. Momenteel noteert het metaal rond de $2,34 per pond.

Schermafdruk 2015-09-08 11.28.21

Stabilisatie

Zorgen over de groeivertraging van de Chinese economie resulteren dit jaar in forse neerwaartse druk op de koperprijs. Maar ook de analisten van RBC verwachten dat de tijdelijke sluiting van Glencore’s mijnen steun de koperprijs zal stabiliseren. Eerder dit jaar sprak RBC over een voorraadoverschot, maar de kans daarop wordt nu minder groot geacht.

Positieve marktreactie

De prijs van koper steeg maandag 2% op het nieuws van Glencore. Ook koperproducent Antofagasta, genoteerd aan de beurs van London, reageerden maandag positief op de tijdelijke sluiting van de kopermijnen. De koers eindigde de dag op £607.

>> In 10 GRATIS stappen maken wij van u een BEURSMILJONAIR <<