De stier weet op dit moment vriend en vijand te verrassen. Eigenlijk is dat al wekenlang het geval. Zo is de S&P 500 index, sinds het dieptepunt van 24 december, al met 20% in waarde gestegen. De Dow Jones index wist tijdens de afgelopen week voor de negende opeenvolgende week in het groen te sluiten. En dat is voor het eerst sinds het jaar 1995.

Volgens Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, is de huidige beurskracht bijzonder te noemen. Zeker voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken heeft de stier in een nieuw beursjaar namelijk last van de nodige ‘opstartproblemen’. Maar, daar is dit jaar niets van terug te zien. De Dow Jones index kende zelfs de op één na beste beursstart van het jaar door tijdens de eerste acht weken van het jaar alle weken in het groen te sluiten.

Kracht bij de Dow Jones index voorspelt ook economisch veel goeds

De kracht bij de Dow Jones index is volgens Detrick historisch sterk en dat kan goed nieuws betekenen voor de komende maanden. Zo wist de Dow Jones index sinds het jaar 1900 vijftien keer eerder negen weken op rij in het groen te sluiten en een jaar later stond de Dow Jones index gemiddeld 11,3% hoger. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, is daarnaast te zien dat de mediaan zelfs 17,7% bedraagt.

Daarnaast betekent de sterke kracht bij de Dow Jones index mogelijk ook goed nieuws voor de Amerikaanse economie. Sinds het jaar 1950 werd de Amerikaanse economie slechts in twee van de zeven gevallen in de twee jaar die volgde op de winstreeks geconfronteerd met een recessie.