Het coronavirus zorgt er voor dat de wereldeconomie voor een groot deel plat ligt. Ondertussen proberen de centrale banken en de overheden er alles aan te doen om de economische klap zo goed mogelijk op te vangen. Steeds meer bedrijven komen echter in de financiële problemen. En dat is bij de kredietbeoordelaars niet onopgemerkt gebleven.

Al enkele weken is er sprake van grote beweeglijkheid op de financiële markten. De paniek rondom het coronavirus zorgt er voor dat steeds meer beleggers de handdoek in de ring gooien. Voor bedrijven is het ondertussen moeilijker om geld op te halen. De kredietbeoordelaars voeren immers aan een hoog tempo kredietverlagingen door. Met een stijgende rente tot gevolg.

Bedrijven kunnen in de problemen komen door stijgende rente

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de obligatierentes in enkele weken tijd fors in waarde zijn gestegen. Sinds het jaar 2008 hebben we dit niet meer gezien. De bekendste kredietbeoordelaars, S&P en Moody’s, hebben tijdens de voorbijgaande weken tal van kredietverlagingen moeten doorvoeren. Het gevolg hiervan is dat bedrijven een hogere rente moeten betalen bij het ophalen van vreemd vermogen, omdat hun kredietwaardigheid is afgenomen.

Deze stijgende rente kan voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van extern geld een groot probleem zijn. De meeste begrotingen zijn immers niet bedacht op een sterk stijgende rente op korte termijn. En de vraag is of centrale banken dit kunnen voorkomen. Het is wel hard nodig, want anders zal voor veel bedrijven het doek binnenkort vallen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>