In tegenstelling tot de beurzen heeft de obligatiemarkt geen gemakkelijke week achter de rug liggen. Als reactie op het nieuws van Pfizer schoten de rentes op de staatsobligaties omhoog. Indien er binnen afzienbare tijd een vaccin komt, kunnen de centrale banken hun beleid aanpassen. En een stijgende rente betekent onheil voor de obligatiemarkt. Ook voor techaandelen kan een stijgende rente een bedreiging zijn.

Tot voor kort durfde haast niemand te hopen op een goedwerkend vaccin. De resultaten van Pfizer zijn echter hoopgevend te noemen. In 90% van de onderzochte gevallen bleek het vaccin van Pfizer effectief te zijn tegen het coronavirus. Op dit moment zetten de overheden grootschalig in op de verdere ontwikkeling van het vaccin van Pfizer.

Veel techbedrijven gaan gebukt onder een grote schuldenlast

De meeste techaandelen wisten afgelopen week niet te profiteren van het vaccinnieuws van Pfizer. Terwijl de meeste beurzen op maandag fors in het groen de handelsdag afsloten, werd de Nasdaq 100 index geconfronteerd met een rode eindstand.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alpine Macro, is een mogelijke verklaring voor deze tegenvallende prestatie te vinden. De stijgende rente kan immers onheil betekenen voor techaandelen. Een groot deel van de techaandelen zet immers massaal in op een stevige groei en gaat daardoor gebukt onder een grote schuldenlast. En die schuldenlast wordt nog zwaarder indien de rentes stijgen. Voor de meeste techaandelen is het dus te hopen dat de centrale banken ook de komende jaren een ruimhartig monetair beleid zullen blijven voeren.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar