Het gaat de Chinese economie voor de wind. In de maand oktober groeide het bbp met 6,9 procent ten opzichte van oktober vorig jaar, dat blijkt uit gegevens van de National Bureau of Statistics (NBS). De sterke prestatie en het positieve nieuws omtrent een nieuw COVID-vaccin duwen de aandelenmarkten wereldwijd een flink pak hoger. Analisten van Nomura verwachten een economische groei van 5,7 procent voor Q4.

De maand oktober was een bijzonder sterke maand voor de Chinese economie. Het bbp groeide met maar liefst 6,9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is evenveel groei als in de maand september en beter dan analisten hadden voorspeld. Analisten van Bloomberg voorspelden namelijk een groei van 6,7 procent voor de maand oktober.

Ook de detailhandelsverkopen groeiden in oktober aanzienlijk, namelijk met 4,3 procent. De detailhandelsverkopen zitten nu al drie maanden op rij in een stijgende lijn echter viel het cijfer voor oktober 0,7 procent lager uit dan analisten hadden voorspeld.

Positieve voorspelling

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Op vlak van export en import zijn de cijfers verwarrend gezien het verschil tussen beide. De export is in oktober gestegen met 13,2 procent terwijl de import slechts met 4,7 procent is gestegen. Bij Nomura houden ze alleszins vast aan hun eerdere voorspelling voor Q4 en geheel 2020. Voor het vierde kwartaal verwachten ze een groei van 5,7 procent en voor geheel 2020 een groei van 2,1 procent.

We maintain our real growth forecast of 5.7 per cent year on year for the fourth quarter, up from 4.9 per cent in [quarter three], resulting in annual growth of 2.1 per cent this year.

Daarenboven werd zondag een Aziatische megadeal ondertekend waarin China een hoofdrol zal spelen. Het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is een Aziatische overeenkomst waarin 30 procent van de wereldbevolking en wereldeconomie is betrokken. Hierdoor komt China nog sterker in zijn schoenen te staan dan ervoor.

Bronnen: China Macro Economy

Foto: Pxfuel

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER