De Amerikaanse productiesector heeft het al maanden lastig. Dat is overigens niet vreemd, want ook elders in de wereld staan de productiesectoren onder druk. En dat is voor het grootste deel te danken aan de handelsoorlog. Het handelsbeleid van Donald Trump heeft vergaande gevolgen gehad voor de wereldwijde productiesector. En de Amerikaanse productiesector zou zelfs binnenkort te maken kunnen krijgen met een krimp.

De meest recente PMI-cijfers maken duidelijk dat de Amerikaanse productiesector op dit moment nog net boven de grens van 50 punten weet te blijven. Op dit moment is de trend sterk dalend, want een jaar geleden stonden we nog boven de 60 punten en vandaag de dag bungelt het Amerikaanse productie PMI-cijfer rond de grens van 52 punten.

Amerikaanse productiesector staat flink onder druk

Op het moment dat het Amerikaanse productie PMI-cijfer onder de 50-grens duikt, is er officieel sprake van een krimp. En dat is iets wat we voor het laatst in het jaar 2016 hebben gezien, toen de Amerikaanse economie hinder ondervond van de harde landing van de Chinese economie.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Knowledge Leaders Capital LLC, is te zien dat de kans enorm groot is dat de Amerikaanse productiesector binnenkort opnieuw geconfronteerd wordt met een krimp. Normaliter loopt de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie 18 maanden voor op het Amerikaanse productie PMI-cijfer. En gezien de grafiek zou de Amerikaanse productiesector nog voor het einde van dit jaar geconfronteerd worden met een krimp.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>