We horen steeds meer berichten dat corona-maatregelen versoepeld zullen worden en dat bedrijven gaan heropstarten. Maar is dit wel een goed idee? Vooral in het geval van de Verenigde Staten van Amerika en Europa. In deze regio’s zijn er nog altijd extreem veel besmettingen en sterftegevallen. De economie heeft het nodig maar dit gaat ongetwijfeld voor een tweede golf van besmettingen zorgen.

De Amerikaanse en Europese economie hebben dringend een heropstart van hun economie nodig, zoals China dat gedaan heeft. Maar analisten en economen vragen zich af of dit wel een goed idee is. In China zijn de maatregelen al stelselmatig versoepeld geweest, maar dit bracht ook gevaar met zich mee. Zo is er een tweede golf van corona-uitbraken in China vastgesteld.

Timing

Er is al veel economische schade geleden door het sluiten van bedrijven, het beperken van reizen, de lockdowns en noem maar op. Volgens Cedric Chebab, strateeg bij Fitch Solutions, hebben de Amerikaanse en Europese economie meer ademruimte nodig maar is het ook heel risicovol omdat dit garant staat voor een tweede golf van besmettingen.

If you think about other countries such as the U.S., Spain and Italy, although the numbers of new cases have peaked, they’re still extremely high relative to what we saw in South Korea and China. So the question is can they actually start to ease restrictions and open up the economies when they have such high number of new cases still.

Dit is uiteraard ook belangrijk voor de wereldeconomie, grote economieën zoals die van de Verenigde Staten en Europa maken daar een groot deel van uit. Dus hoe sneller deze gebieden kunnen hervatten, hoe beter dit is voor de wereldeconomie. Maar economen verwachten echter pas tegen het vierde kwartaal verbetering op dit vlak vermits het versoepelen van de maatregelen nog maanden zal duren alvorens alles terug loopt zoals het hoort te lopen.

Dus ja, de economieën in de Verenigde Staten en Europa zouden in principe kunnen heropstarten, maar dit moet dan wel heel secuur en gefaseerd gebeuren. De maatregelen zullen dus mondjesmaat versoepeld moeten worden maar ook zeer goed opgevolgd.

Bronnen: CNBC

Foto: Kevin – Flickr – CC BY-SA 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER