Betalen om geld uit te lenen wordt steeds normaler. In juni steeg het aantal staatsobligaties met een negatieve rente naar een totaal van 13 biljoen dollar. Sinds december is dit aantal verdubbeld en neemt nu 25 procent van de wereldwijde staatsschuld in.
De verdubbeling van de ‘negatieve obligaties’ valt samen met centrale banken die weer soepeler beleid gaan voeren. Bijvoorbeeld de Fed. Waar de Amerikaanse centrale bank eind 2018 nog een verkrappend beleid voerde en rente wilde verhogen, wordt nu op een lagere rente gerekend door de markt.
Ook zijn er verschillende geopolitieke risico’s, waardoor beleggers naar veilige havens vluchten, zoals staatsobligaties. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China speelt hierin een grote rol. Daarnaast heeft de Verenigde Staten ook conflicten met andere landen, zoals Iran. Verder is de Brexit nog steeds niet opgelost.
Waarom beleggen in obligaties met een negatieve rente?
Door alle onrust zoeken beleggers zekerheid en dat bieden staatsobligaties. Doordat beleggers massaal naar obligaties vluchten stijgen de prijzen. En hogere obligatieprijs betekent een lagere nettorente, omdat je meer moet betalen voor dezelfde rente-inkomsten.
Maar waarom zou je geld tegen een negatieve rente uitlenen? Ten eerste de zekerheid, want liever een klein beetje verliezen, dan misschien wel heel veel. Ten tweede zijn er sommige professionele beleggers, zoals pensioenfondsen, die een verplicht percentage van hun kapitaal in obligaties moeten hebben zitten. Ook als er een negatieve rente is. Ten derde kan je nog steeds geld verdienen met negatieve obligaties, omdat prijzen nog verder kunnen stijgen of je profiteert van wisselkoersen.
Bron: Business Standard
Foto: iStock
Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar
Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.
GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar