le pen Frankrijk bevindt zich in een economische recessie die spookachtige overeenkomsten vertoont met de jaren 1929 tot 1936 onder de goudstandaard, zo schrijft Ambrose Evans-Pritchard in de Telegraph. Iedere opleving blijkt vals. De werkloosheid steeg sinds de financiële crisis – in tegenstelling tot Duitsland, Groot-Brittannië en de VS – tot een 18-jaars hoogtepunt van 10,6%. En nu is de politieke bom dan eindelijk ontploft, zo stelt de commentator. Het ultrarechtse Front National van Marine Le Pen bleek afgelopen weekend, in de eerste ronde van de regionale verkiezingen, de grootste partij in Frankrijk. le pen_frankrijk_werkloosheid En dat komt niet zozeer door de terroristische aanslagen. Het Front kon met name grote overwinningen bijschrijven in de regio’s die economisch het hardst zijn getroffen. Want stukje bij beetje wordt de Franse industrie uitgehold. De bedrijven die sluiten, met veelal een paar honderd werknemers, blijven vaak onder de radar van de nationale pers. Maar ze tellen wel op. Van de arbeidersklasse stemde dan ook maar liefst 55% op Le Pen. De Socialisten van president Hollande behaalden slechts een steun van 15% in de groep die de kern van hun partij zou moeten vormen. Het Front vult dus duidelijk het vacuüm, zo stelt Evans-Pritchard. Hoewel de partij bekend staat als zeer rechts, is de beoogde aanpak voor de economie radicaal links te noemen. Zo belooft Le Pen de welvaartsstaat te verdedigen tegen ‘de dictatuur van de markten’. Ze noemt globalisatie ‘de wet van de jungle’, waarbij multinationals de Franse belangen uitspelen tegen lagelonenlanden. Le Pen wil dan ook de pensioenleeftijd verlagen naar 60 jaar. Ook ijvert ze voor een hogere belasting op kapitaal ten gunste van lagere loonbelastingen. En natuurlijk hebben we nog het keurslijf van de euro, dat volgens de commentator een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Franse malaise. Terwijl de Fransen de 35-urige werkweek invoerden, drukten de Duitsers loonmatiging door. Het gevolg? De Fransen verloren sinds de invoering van de euro 20% aan concurrentiekracht. En devalueren zit er niet in.

Le Pen: terug naar de franc

Marine Le Pen beloofde in 2013 direct de franc weer in te voeren bij een verkiezingsoverwinning. De Duitsers zijn hier volgens Simon Tilfort van het Centre for European Reform doodsbang voor. Zij zullen Hollande waarschijnlijk de ruimte geven een soepele begroting te voeren tot de landelijke verkiezingen. Professor Charles Wyplosz van de de Universiteit van Genève ziet vooral een gebrek aan politieke daadkracht. De Franse overheid maakt een gigantische 57% van het bbp uit. En de bureaucratische regelzucht werkt banengroei tegen. Wyplosz:

Hollande voert wel wat hervormingen door, maar dit is maar een fractie van wat nodig is. Iedereen weet wat er moet gebeuren. Er liggen honderden rapporten op tafel. Maar geen enkele politicus heeft de durf om knopen door te hakken.

De Franse presidentsverkiezingen in mei 2017 beloven dus spannend te worden. Niet alleen voor de Fransen zelf, maar voor de hele EU en de toekomst van de euro.

<<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>