De legendarische speelgoedmaker LEGO wist vorig jaar 17 procent meer omzet te draaien, goed voor een slordige 9,28 miljard dollar. Ze surfen nog op de pandemische golf die kinderen en volwassenen een vernieuwde interesse heeft gegeven in LEGO sets. Wie zou willen investeren in LEGO, kan dit enkel door zeldzame sets te kopen vermits het een privébedrijf is.

Ondanks de hoge inflatie blijven consumenten geld uitgeven, zoveel is duidelijk als we naar de omzet van LEGO kijken. De Deense speelgoedmaker wist tijdens 2022 maar liefst 17 procent meer omzet te draaien. Daarmee zijn ze één van de uitblinkers binnen hun industrie.

De 9,28 miljard dollar omzet had zelfs meer kunnen zijn mocht het macro-economische landschap gunstiger zijn geweest. LEGO heeft vorig jaar, net zoals vele andere bedrijven, ook hinder ondervonden van de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie. Maar LEGO weet op een manier de kosten te drukken.

Een deel van de transportkosten wordt de kop ingedrukt door fabrieken te bouwen kortbij hun grootste afzetmarkten. LEGO sets die worden verkocht in de Verenigde Staten van Amerika komen uit hun fabriek in Mexico maar binnen twee jaar opent een nieuwe fabriek in Virginia waardoor ze hun logistieke keten kunnen verkorten en effficiënter maken.

Stijgende vraag

Maar nog belangrijker voor de Deense speelgoedmaker is een stijging van de vraag naar hun LEGO sets. CEO Niels Christiansen benadrukt dat het niet zozeer prijsstijgingen zijn die hun omzet hebben doen stijgen, maar het feit dat steeds meer mensen hun sets kopen.

People are buying more. It’s not price increases driving it, if anything it’s people buying some of the bigger and more complicated sets. It’s a combination of volume and value.

Het bedrijf plukt ook de vruchten van het openen van winkels in nieuwe markten, met name in China. In 2022 openden ze wereldwijd 155 nieuwe winkels, waarvan ongeveer de helft in die regio. Lego wil in het jaar 2023 145 extra locaties toevoegen.

Christiansen zei dat het winkelverkeer het niveau van 2019 begint te overschrijden en merkt op dat ervaringen in de winkel een hoge prioriteit blijven. Lego heeft zijn fysieke locaties altijd gebruikt als een plek voor consumenten om nieuwe producten te ontdekken.

Bronnen: Sarah Whitten – CNBC

Foto: Alpha – FlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>