Voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell heeft dinsdag ‘gewaarschuwd’ dat de rentetarieven uiteindelijk hoger zullen uitvallen dan initieel werd gepland. Hij haalde ook aan dat hun strijd tegen de inflatie nog niet gestreden is. Deze uitspraak deed de markten schrikken en stuurde aandelen een flink pak lager. De S&P 500 ging 1,53 procent lager. 

In principe is het geen verrassing, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell zei dinsdag dat men de rentes nog een tijdje zal blijven verhogen om de strijd aan te gaan met de hoge inflatie. Hij waarschuwde daarbij dat de rentes wellicht hoger zullen uitvallen dan eerst werd gepland. Tijdens een verklaring afgelopen december dacht men nog aan een rente van 5,1 procent. Maar de markten rekenen nu op 5,5 tot 5,57 procent.

The latest economic data have come in stronger than expected, which suggests that the ultimate level of interest rates is likely to be higher than previously anticipated. If the totality of the data were to indicate that faster tightening is warranted, we would be prepared to increase the pace of rate hikes.

De reactie op de aandelenmarkten was zichtbaar door een daling van de indexen. De S&P 500 ging met 1,53 procent onderuit. Een schok die vermoedelijk opgevangen zal worden door enig optimisme dat de Amerikaanse centrale bank een recessie kan vermijden met hun aanpak.

50 basispunten?

Powell zei dat er nog werk aan de winkel is en dat het ‘gunstige’ inflatierapport van januari vermoedelijk toe te schrijven is aan de zachte winter. Met andere woorden, de inflatie die aan het afkoelen is, is niet 100 procent het gevolg van hun rentebeleid. De centrale bank heeft het afgelopen jaar de rentes acht keer verhoogd tot 4,5 – 4,75 procent.

De markten verwachten dat de rentes opnieuw met 25 basispunten zullen worden verhoogd tijdens de bijeenkomst eind deze maand. Maar door Powell zijn uitspraken, houdt men ook rekening met een verhoging van 50 basispunten. Het is deze veronderstelling die druk zet op de markten en die beleggers en investeerders de stuipen op het lijf jaagt.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Petr Kratochvil – PDPCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>