Tijdens de afgelopen weken wisten de aandelenmarkten goede zaken te doen. Dit was mede te danken aan de woorden van Jerome Powell. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank liet tijdens zijn laatste interview nog weten dat de Fed klaar staat om in te grijpen. En daarmee doelde Powell volgens analisten op een renteverlaging later deze maand. Moeten beleggers eigenlijk wel blij zijn met zo’n renteverlaging?

Als we de economen mogen geloven dan bewegen we op dit moment in de zogenoemde late fase van de economische cyclus. Een dergelijke late fase kenmerkt zich door lage werkloosheid, hoge bedrijfswinsten en een relatief laag groeipercentage. Het probleem van deze fase is dat het vanaf dit punt alleen maar slechter kan gaan. Met uiteindelijk een ‘gezonde’ recessie tot gevolg. Dit hoeft niet per se een diepe recessie te zijn zoals we in de jaren 2001 en 2008 gezien hebben.

Beleggers moeten in deze fase vrezen voor een renteverlaging

Het probleem is dat beleggers de Amerikaanse centrale bank op dit moment als de ‘redder in nood’ zien. Met monetaire steun van de Fed kunnen de beurskoersen volgens sommige analisten nog jaren doorstijgen. Die gedachte is op zich niet vreemd, want tijdens de afgelopen jaren hebben de centrale banken ook gezorgd voor een historische beursstijging.

De vraag is alleen of een renteverlaging in deze fase wel uitkomst biedt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, te zien dat de laatste twee renteverlagingen die plaatsvonden tijdens de late fase van de economische cyclus keihard werden afgestraft. Tijdens beide keren belandden de wereldwijde aandelenmarkten niet veel later in een Bear Market.

En daar konden destijds de centrale banken maar weinig aan veranderen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)