Al wekenlang mogen beleggers genieten van de monetaire steun van de centrale banken. Met name de Amerikaanse centrale bank wist tijdens de afgelopen weken de geldkraan volledig open te draaien. Dit zorgde er voor dat de Amerikaanse beurzen fors in waarde wisten te stijgen. Beleggers moeten echter rekening houden met de terugkeer naar het ‘oude normaal’.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet tijdens de afgelopen persconferenties meermaals weten dat de Fed alles zal doen om een harde val van de economie te voorkomen. Dit doet de centrale bank onder andere door het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. Het gevolg van dit beleid is dat de Fed-balans tijdens de afgelopen weken exponentieel in waarde is gestegen.

Minimale stijging bij de Fed-balans

Tijdens de afgelopen week vond er echter een bijzondere gebeurtenis plaats. Voor het eerst sinds eind februari wist de Fed-balans amper in waarde te stijgen. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is dat in beeld gebracht. We mogen gerust stellen dat de Fed wat gas terug begint te nemen.

Beleggers moeten deze trend zeer serieus nemen. Op het moment dat de Fed namelijk de geldkraan begint dicht te draaien, kan dat grote gevolgen hebben voor de aandelenmarkten. Het is immers nog maar de vraag of de financiële markten op dit moment wel op eigen benen kunnen staan.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)