De Chinese startup Xpeng heeft in de maand oktober teleurgesteld met de helft van de leveringen van zijn concurrent Nio, 5.101 voertuigen versus 10.059 voertuigen van Nio. Beleggers en investeerders voelden de bui hangen, het aandeel ging de afgelopen 5 handelsdagen maar liefst 23 procent omlaag. 

De maand oktober was geen al te beste maand voor de Chinese autobouwer van elektrische voertuigen Xpeng. Ze hebben namelijk slechts 5.101 voertuigen afgeleverd terwijl ze in september nog 8.468 stuks wisten af te leveren. Ze doen het ook niet goed ten opzichte van hun concurrenten Nio en Li Auto, deze wisten beide iets meer dan 10.000 stuks af te leveren.

Het aandeel van Xpeng beleefde dan ook een rampzalige beursweek met een rendement van -23 procent op 5 handelsdagen tijd. De Chinese markt van elektrische voertuigen is bijzonder competitief met spelers zoals Nio, Xpeng, Tesla, BYD maar ook traditionele autobouwers die aan het omschakelen zijn naar elektrische voertuigen.

Nio en Li Auto

Startup autobouwer Nio deed het beter dan zijn concurrent Xpeng met 10.059 voertuigen in oktober. Het is echter iets minder dan het aantal leveringen in september, maar het is wel de vijfde maand op rij dat ze de kaap van 10.000 voertuigen weten te halen. Li Auto wist er 10.052 af te leveren in de maand oktober, een beetje minder dan de 11.531 stuks in september.

De coronamaatregelen in China blijven een doorn in het oog van talrijke Chinese bedrijven, dus ook voor autobouwers zoals Nio, Xpeng en Li Auto. Met andere woorden, de cijfers zijn niet volledig representatief vermits de economische situatie in China wordt bemoeilijkt. Van de drie startups houdt het aandeel van Li Auto het beste stand met een daling van 55 procent dit jaar.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: myshoun – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>