De meeste indices hebben een beroerde oktobermaand achter de rug liggen. Voor sommige beleggers staat de beursmaand oktober bekend als de ‘crashmaand’ en daar leek de afgelopen weken wel even sprake van te zijn. Diverse indices kwamen zelfs in een officiële Bear Market terecht.

Van een Bear Market is sprake op het moment dat een index met meer dan 20% vanaf de top weet te dalen. Bij de Duitse beurs is daar nog net geen sprake van. Het dieptepunt van oktober lag bij de DAX index immers meer dan 18% onder het hoogtepunt uit januari. De Duitse beurs is een van de Europese indices die dit jaar het hardste is geraakt. Dit heeft met name te maken met het handelsbeleid van Trump dat invloed heeft gehad op onder andere de Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Volkswagen.

Duitse beurs komt in een historisch goede periode terecht

Juist omdat de Duitse beurs zo hard is afgestraft, biedt dat ook herstelkansen. Zo is op de eerste grafiek van Nautilus Investment Research te zien dat de DAX index vooralsnog is afgeketst vanaf de onderkant van het trendkanaal. Tevens heeft de Duitse beurs steun gevonden bij het 50% Fibonacci-niveau.

En dat is nog niet het enige. Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Nautilus Investment Research, is te zien dat de DAX index normaliter goede zaken weet te doen tijdens de laatste twee maanden van het jaar (over de afgelopen 20 jaar gemeten). De gemiddelde stijging in november en december bedraagt respectievelijk 1,92% en 2,26%.

Gaat de Duitse beurs tijdens de laatste twee maanden van het jaar de wonden helen?