De wereldwijde aandelenmarkten kennen tot nu toe een fanatisch beursjaar. Tijdens de afgelopen weken was er weliswaar sprake van de nodige beweeglijkheid, maar de echte paniekgolf bleef daarbij uit. Met name Wall Street weet dit jaar weer goede zaken te doen. De vraag is alleen of dit scenario ook de komende tijd in stand blijft.

Tijdens de afgelopen weken zijn er wat tegenvallende macrocijfers verschenen over de Amerikaanse economie. Met name het dalende consumentenvertrouwen baart zorgen. De Amerikaanse economie kunnen we namelijk bestempelen als een ‘consumeergerichte economie’ en daardoor is de groei voor een groot deel afhankelijk van de consumentenbestedingen. En op het moment dat consumenten angstig raken over de toekomst, zullen ze grote uitgaven uitstellen en mogelijk zelfs afstellen.

Beleggers moeten rekening houden met een forse beursdaling

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is het verband in beeld gebracht tussen de prestatie van de S&P 500 index en de US Soft Data Composite. De notering van de laatstgenoemde component wordt onder andere bepaald door het consumentenvertrouwen. En deze component zit al enkele weken gevangen in een sterk dalend trendkanaal. En gezien de correlatie met de S&P 500 index kunnen beleggers deze daling maar beter erg serieus nemen.

In het verleden is het meermaals voorgekomen dat de US Soft Data Composite vroegtijdig een waarschuwingssignaal afgaf. En dat waarschuwingssignaal wordt nu opnieuw gegeven. Volgens deze grafiek zouden beleggers rekening moeten houden met een beursdaling die kan oplopen tot 20%.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)