Maersk lanceert nieuw groen methanolbedrijf C2X om de transitie naar duurzamere scheepvaart te versnellen. Maersk heeft ook al groene methanol-aangedreven schepen besteld en heeft plannen om tegen 2040 netto nul emissies te bereiken!

Wat zal C2X doen?

C2X, eigendom van de Maersk-familie (80%) en het openbare bedrijf Maersk (20%), zal groene methanol produceren. Dit is een brandstof die cruciaal wordt geacht om de CO2-uitstoot in de scheepvaartsector te verminderen.

Brian Davis, CEO van C2X gaf het volgende aan:

In de eerste plaats streven we ernaar de beschikbaarheid van groene methanol te versnellen. Als groene methanol tegen een redelijke prijs beschikbaar zou zijn, zou het de logische keuze zijn voor de chemische en scheepvaartindustrieën

Het bedrijf heeft plannen om groene methanolprojecten op te zetten bij de Suez Canal in Egypte, de haven van Huelva in Spanje, en in de Verenigde Staten, India en Australië.

Groene methanol nodig in milieueis

De stap van Maersk komt als reactie op de kritiek op de olie-industrie, die nog geen goedkope groene brandstof heeft voortgebracht. Zoals eerder vermeld heeft Maersk echter al groene methanol-aangedreven schepen besteld en heeft plannen om tegen 2040 netto nul emissies te bereiken.

Robert Uggla, CEO van AP Møller Holding en voorzitter van Maersk, benadrukt het volgende:

Er is een dringende milieueis om de productie van groene methanol op te schalen. C2X is opgericht om de energietransitie in diverse moeilijk te veranderen industrieën mogelijk te maken, waaronder kunststoffen, lijmen, textiel en brandstoffen

Hoewel groene methanol momenteel beperkt en duur is, heeft C2X plannen om dit te veranderen. Ze zullen externe partners en aanzienlijke financiering nodig hebben om hun ambitieuze doelen te verwezenlijken, maar met de groeiende vraag naar groene brandstoffen lijkt het een veelbelovende investeringskans voor de toekomst.

Bron: Bloomberg 
Foto: iStock