Uranium, de grondstof voor kernenergie, heeft recentelijk een opmerkelijke prijsstijging ondergaan. De prijs van uranium steeg met ongeveer 12 procent in slechts een maand tijd tot $65,50 per pond. Dit is het hoogste niveau in 12 jaar en het overtreft zelfs de piekprijzen van vorig jaar!

Zie hieronder de stijgende koers van Uranium:

Uranium prijsstijging

Wat deze stijging drijft, is de groeiende vraag naar uranium. Overheden wereldwijd, waaronder die van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Frankrijk, streven naar energieonafhankelijkheid en verlengen de levensduur van bestaande kernreactoren.

Bovendien overwegen ze de bouw van nieuwe kerncentrales, dit alles als reactie op de sterk gestegen gasprijzen door de Russische invasie in Oekraïne.

Volgens analist Per Jander van WMC Energy wordt de prijsstijging voornamelijk gedreven door energiebedrijven die hun voorraden veiligstellen voor de toekomst. Hij voegt toe:

Er komt een periode van schaarste voor de komende jaren. We gaan niet alleen terug naar de niveaus van vóór Fukushima, we overtreffen ze zelfs.

Kernenergie en investeerders

De ontwikkeling markeert een keerpunt voor kernenergie als een cruciale, koolstofarme energiebron in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Het herstelt de geloofwaardigheid van kernenergie, die werd aangetast door de kernramp in Fukushima, Japan, in 2011.

Grant Isaac, de Chief Financial Officer van Cameco, de op een na grootste uraniumproducent ter wereld, merkt op: “De dagen van $40 uranium zijn voorbij – en waarschijnlijk ook die van $50 of $60. We hebben nieuwe aanvoer nodig.”

Ook voorspelt de World Nuclear Association een aanzienlijke groei in de bijdrage van kernenergie aan de wereldwijde elektriciteitsopwekking. Hierdoor zal de vraag naar uranium verdubbelen tot 130.000 ton per jaar, wat nieuwe mijnbouwprojecten noodzakelijk maakt.

Nick Lawson, CEO van Ocean Wall, voorspelt zelfs dat de uranium spotprijs tegen 2025 kan stijgen tot $200 per pond. Hij gaf het volgende aan:

Er is al geruime tijd een onevenwicht tussen vraag en aanbod, en dit is nu verergerd door geopolitieke factoren

De recente geopolitieke spanningen, zoals de rol van Rusland in de uraniummarkt, versterken de onevenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod, wat de prijsstijging verder kan aanwakkeren.

Bron: Financial Times
Foto: iStock