Door de coronacrisis zijn de verschillen tussen de diverse sectoren immens groot geworden. Zo weten sommige sectoren duidelijk te profiteren van de coronamaatregelen, terwijl andere sectoren in de hoek zitten waar de klappen vallen. De dalende bedrijfswinsten hebben vooralsnog geen enkele uitwerking op de beurskoersen. Is dat zorgwekkend te noemen?

Tijdens het afgelopen jaar wisten de meeste aandelenmarkten in waarde te stijgen. En dat is bijzonder te noemen, want aan het begin van 2020 werden de wereldwijde aandelenmarkten nog geconfronteerd met een historische koersval. De beursrally die in maart van start ging was echter nog indrukwekkender dan de dalende beursbeweging.

Economisch herstel kan langer duren dan verwacht

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat met name de ‘kleinere’ bedrijven het op dit moment lastig hebben. Zo wist de winst per aandeel bij het gemiddelde beursgenoteerde bedrijf binnen de Russell 2000 index te dalen naar het laagste niveau sinds de financiële crisis. Op de grafiek is ook te zien dat er normaliter sprake is van een sterke correlatie tussen de koers van de Russell 2000 index enerzijds en de gemiddelde winst per aandeel anderzijds. Vooralsnog is dat verband echter ver te zoeken.

Gezien de huidige stand van de beurskoersen zou je kunnen stellen dat beleggers nog steeds rekenen op het gedroomde ‘V-herstel’. Steeds meer economen komen echter tot de conclusie dat het herstel hoogstwaarschijnlijk langer zal gaan duren dan op dit moment verwacht wordt. En in dat geval zijn de huidige beurskoersen lastig te verantwoorden.

2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toppers van 2020 en 2021 te worden.

Download hier jouw gratis gids: 2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)