Onlangs verschenen er cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. In tegenstelling tot de verwachtingen van de economen, wist het vertrouwen onder de Amerikanen tijdens de afgelopen maand verder weg te zakken. Toch had dit tegenvallende macrocijfer geen effect op de beurskoersen. En dat mag best bijzonder genoemd worden.

Steeds meer beleggers maken zich zorgen over het grote contrast tussen de beurskoersen enerzijds en de economische realiteit anderzijds. De wereldeconomie wordt dit jaar getroffen door een historische economische krimp, maar de wereldwijde beurzen trekken zich daar weinig van aan. In de VS is er al weken sprake van een recordfeestje.

Dalend consumentenvertrouwen voorspelt weinig goeds voor de beurzen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien dat er onlangs een angstaanjagende divergentie is ontstaan tussen de koers van de S&P 500 index en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Nog nooit eerder was er sprake van een dergelijk groot gat tussen beide componenten.

Op de grafiek is tevens te zien dat er normaliter juist sprake is van een sterk verband tussen het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de beurskoersen. Op dit moment is dat verband echter ver te zoeken. Of het consumentenvertrouwen trekt binnenkort bij, of de beurzen worden geconfronteerd met een nieuwe koersdaling.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>