faber

Het was eventjes rustig rondom de super bearishe belegger, maar Marc Faber heeft weer een waarschuwende voorspelling geuit in de media: de contraire beleggers stelt dit keer dat Amerikaanse aandelen gemakkelijk met 20 tot zelfs wel 40 procent in waarde kunnen dalen. Hij ziet hiervoor verschillende redenen, waaronder de groeiende lijst van bedrijven die handelen onder hun 200-daags gemiddelde.

Dalende aandelen

‘In de afgelopen dagen waren er meer dalende dan stijgende koersen op de aandelenmarkt. De lijst van aandelen die op hun diepste niveaus in 12 maanden stonden was erg hoog op vrijdag’, zo vertelde de pessimistische belegger die ook wel bekend staat als Dr. Doom tegenover Cnbc. ‘Dit zegt ons dat veel aandelen nu al aan het dalen zijn’, voegde de auteur van het Gloom, Bloom & Doom Report nog toe. Faber stelde dat Amerikaanse aandelen momenteel aan de ‘dure kant’ zijn, ondanks de dalingen van dinsdag. Anderzijds zijn de verwachtingen volgens hem juist behoorlijk hoog, wat kan leiden tot grote teleurstellingen zoals woensdag het geval was bij Apple, nadat de outlook ietsje minder rooskleurig bleek dan verwacht werd. ‘In de Verenigde Staten kan de aandelenmarkt daarom gemakkelijk met 20 tot 40 procent dalen’, zei hij. ‘Het neerwaartse risico is lager in markten buiten de Verenigde Staten die nu al terneergeslagen zijn’, vertelde hij nog.

Correctie aandelen

Zoals veel beleggers misschien wel weten, voorspelt Marc Faber al jarenlang een ineenstorting van de Amerikaanse aandelenmarkt. We hoeven niet te vertellen dat hij het al die jaren bij het verkeerde eind heeft gehad. Faber, woonachtig in Azië, zei verder dat hij geen groei ziet in de economieën daar nu sommige landen zich in een recessie bevinden. Het gevolg is dat Faber weinig kracht voorspelt voor de rest van de wereld. Hij sprak van een armoedige groei in Europa. Ook maakt hij zich zorgen over de recente zwakte in de grondstoffenprijzen. ‘De voorraden zijn helemaal niet zo sterk gestegen en verklaren dan ook niet de prijszwakte. De zwakke prijzen hebben te maken met een zwakke vraag.’ Rijk worden op de beurs doe je zo