Margin debt, ook wel effectenkrediet genoemd, is geleend geld waarmee wordt belegd en waarbij de effectenportefeuille als onderpand dient. Over dit geleende geld ben je rente verschuldigd. Op het moment dat de beurskoersen dalen, heeft dat grote gevolgen voor de margin debt. In dat geval worden beleggers namelijk verplicht om geld bij te storten, of om verliezen te nemen. En van dat laatste scenario lijkt nu sprake te zijn.

Margin debt wordt binnen de beleggingswereld ook wel omschreven als een gevaarlijk middel om aandelen (indirect) in bezit te houden. Zolang de koersen van de onderliggende financiële producten blijven stijgen, is er niets aan de hand. Maar, het plaatje verandert aanzienlijk op het moment dat de trend draait en de klok 12 uur slaat. Op dat moment is het sprookje snel over en worden beleggers aangesproken op hun verplichtingen.

Moeten we vrezen voor een nieuwe beursdaling?

Volgens The Felder Report zijn er tijdens de afgelopen weken de nodige beleggers aangesproken op hun verplichtingen. En als gevolg daarvan is de totale Margin Debt ten opzichte van het Amerikaanse bruto binnenlands product in verval geraakt. En zoals op de bovenstaande grafiek te zien is, is een dergelijke beweging vaak zichtbaar in tijden van dalende beurskoersen. Voorlopig weet de algehele markt (S&P 500 index) echter nog steeds het hoofd boven water te houden.

Een dergelijke divergentie tussen de Margin Debt en de S&P 500 index hebben we zelden eerder gezien. En gezien de grafiek voorspelt dit weinig goeds voor de aandelenmarkten.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS