De markten lijken volgens Mark Mobius losgeslagen. Forse stijgingen en dalingen bij cryptocurrencies en meme-stocks worden volgens de investeerder aangedreven door desoriëntatie en verwarring. Om deze reden moeten de volgende stappen van centrale banken zeer zorgvuldig in de gaten worden gehouden.

Door de massale uitgaven van centrale banken en overheden wereldwijde, om de schade die de Covid-19 pandemie veroorzaakte op te vangen, en het verwachte sterke economische herstel is het spookbeeld van inflatie terug van weggeweest.

Speculatie op de markten over het tijdstip waarop centrale banken, en met name de Amerikaanse Federal Reserve, het beleid zouden kunnen beginnen verscherpen is dan ook al maanden aan de gang.

Mark Mobius, oprichter van Mobius Capital Partners, vertelde aan CNBC dat de volgende stappen van centrale banken daarom nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden.

Mobius stelt:

Elke inkrimping van de geldhoeveelheid door een verscherping van het monetaire beleid, zal volgens mij zeer slecht zijn voor de markten.

Verwarring

Zelfs zonder de zorgen over het beleid van de centrale banken zijn er sinds het begin van het jaar gevallen geweest van extreme marktvolatiliteit. Voorbeelden hiervan is de opkomst Reddit-beleggers en de wilde bewegingen in de cryptomarkt.

Mobius gelooft dat het risicogedrag van beleggers en de marktvolatiliteit te wijten zijn aan verwarring en desoriëntatie.

Desondanks denkt Mobius dat de markten nog verder kunnen stijgen als de centrale banken niet te snel de stekker uit hun programma’s voor de aankoop van activa trekken.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties