Grondstofbedrijven krijgen deze weken flinke tikken te verwerken. Met name Glencore zit in de hoek waar de klappen vallen. Gisteren bereikte de koers van het grondstofbedrijf (min 29,4 procent) een nieuw dieptepunt, na een negatief rapport van Investec. Ook andere mijnbouwers als Anglo American (min 10,1 procent) en BHP Billiton (min 6 procent) gingen onderuit. In de AEX was staalproducent ArcelorMittal de sterkste daler met een min van 8,3 procent. “Mensen ruiken bloed, ze cirkelen als aasgieren rondom de aangeslagen prooi”, zo stelt Clive Burstow van Baring Asset Management in Londen. “De markt zoekt een grote speler om te testen en Glencore is nu het bedrijf dat het zwakst erbij ligt.”
Negatief analistenrapport
Aanleiding voor de flinke koersdaling was een negatief analistenrapport van Investec. De bank waarschuwde dat bijna de gehele aandeelhouderswaarde van Glencore zou verdwijnen, indien er niet snel een forse herstructurering van de balans plaatsvindt.
“Wij twijfelen sterk over de langetermijnvooruitzichten voor aandeelhouders, indien grondstofprijzen niet verbeteren”, aldus de analisten van Investec. Goldman Sachs schreef eerder al dat Glencore’s kredietstatus zou veranderen in junk, wanneer grondstoffenprijzen nog eens 5 procent dalen.
Vertrouwen winnen
Glencore trachtte afgelopen weken opnieuw het vertrouwen van beleggers te winnen. Het bedrijf kondigde een programma aan om de schuld te verlagen van $30 miljard naar $20 miljard. Het dividend werd geschrapt en er werd $2.5 miljard eigen vermogen opgehaald. Ook beloofde het bedrijf om bezittingen te verkopen teneinde de balans te versterken. Maar de uitverkoop van aandelen blijft voortduren. Het vertrouwen lijkt helemaal weg te zijn.
Te hoge schuld
Hét probleem waarmee Glencore kampt, net als veel andere sectorgenoten, is de hoge schuld op de balans. Maar het bedrijf heeft grotere schulden op de balans staan dan de concurrentie. Dit is naar alle waarschijnlijkheid de reden dat het bedrijf nu het hevigst onder vuur ligt. “Alle mijnbouwbedrijven, maar met name Glencore, hebben iedere regel uit het leerboek voor mijnbouwers gebroken — inclusief het heilige leerboek over schulden,” zo stelt Peter Major, een mijnbouwanalist bij Cadiz Corporate Solutions in Cape Town. “Nu betaalt de gehele sector, maar met name Glencore, de prijs.”
>>> Bent u een contraire belegger? Bekijk dan nu het grondstoffenrapport! <<<