De recente ‘bull run’ op de markten wordt gedreven door de verwachting dat de Federal Reserve hun rentebeleid gaat pauzeren. Maar er zijn tal van risico’s op de beurzen die de huidige rally in de kiem kunnen smoren. Mocht de Federal Reserve hun strenge beleid verderzetten, dan is een correctie op de markten hoogstwaarschijnlijk.

Het sentiment op de aandelenmarkten lijkt goed te zitten, de Nasdaq 100 is dit jaar 33 procent gestegen, de S&P 500 11 procent en de Stoxx 600 noteert 9 procent hoger. Verwachtingen dat de Amerikaanse centrale bank de renteverhogingen gaat pauzeren en de hype omtrent artificiële intelligentie geven aandelen de afgelopen weken vleugels.

Maar Julian Howard, econoom bij GAM Investments, waarschuwt dat beleggers geen rekening houden met risico’s op de beurzen. Hij benadrukt dat de huidige economische gegevens niet gunstig genoeg zijn voor de Federal Reserve om hun rentebeleid te pauzeren. Howard verwacht zelfs dat de kans nu groter is dat ze de rentes verder zullen blijven verhogen.

Economische gegevens

De Amerikaanse economie lijkt robuuster te zijn dan verwacht en de arbeidsmarkt toont aan weerbaar te zijn, in de maand mei kwamen er maar liefst 339.000 nieuwe jobs bij. Daarenboven is de kerninflatie hardnekkig en koelt minder snel af dan gehoopt.

There’s this laundry list of problems, and interest rates and inflation haven’t gone away. The debt ceiling is done, and I think there’s a sense that, actually, the markets need to refocus again on inflation and rates.

Ook Morgan Stanley raadt beleggers aan een meer ‘defensievere’ houding aan te nemen gezien de aanhoudende risico’s. Het sentiment op de markten is positief, maar dat is volgens hen gebaseerd op vooruitzichten die mogelijks niet ingelost gaan worden. Als de economische gegevens niet verbeteren de komende maanden, is de kans op een correctie groot.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Tak H. – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>