De S&P 500 index zit sinds eind vorig jaar in een stijgende trend en is op weg opnieuw een stierenmarkt te betreden. Met een stijging van 19,50 procent sinds het dieptepunt in oktober, zou de stierenmarkt deze week een feit kunnen zijn. Volgens strateeg Sosnick zou dit een psychologische ‘boost’ kunnen geven op de aandelenmarkten.

Het sentiment op de beurzen is positief, zoveel is duidelijk. Sinds eind vorig jaar is er een opwaartse trend bezig op de markten door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank het rentebeleid gaat pauzeren. De S&P 500 noteert sinds oktober 2022 ondertussen 19,50 procent hoger en is op weg een nieuwe stierenmarkt te betreden.

Onzekerheid

De evolutie op de markten druist in tegen de consensus van menig analisten. Er werd namelijk talrijk voorspeld dat de S&P 500 index tijdens de eerste jaarhelft zou worstelen om boven de 4.000 punten te raken. Een herstel werd pas voorzien tijdens het tweede jaarhelft. Als de index verder stijgt, zou dit een psychologische duw in de rug zijn, aldus Interactive Brokers hoofdstrateeg Steve Sosnick. Maar niet noodzakelijk een garantie op een verdere stijging.

The milestone can provide a better psychological backdrop for many retail investors. But it’s not necessarily a wake-up call to jump in.

De rally gaat echter gepaard met veel onzekerheid vermits de Fed de rentes blijft verhogen en zo een recessie in de hand werkt. Gemiddeld duurt het 4 jaar voor de S&P 500 om terug te keren naar de voorgaande recordpiek. Strategen van Morgan Stanley twijfelen of de index de rally kan aanhouden vermits ze verwachten dat de Fed de rentes zal blijven verhogen dit jaar.

Bronnen: Elena Popina – Yahoo Finance

Foto: OTA Photos Trading AcademyFlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>