De reacties op de beurzen zijn zwaar overdreven. Volgens een analist van Fidelity zijn de markten tegenwoordig ‘very oversold’ nadat hij ze heeft vergeleken met andere zware dalingen in het verleden. Volgens hem zitten we op soortgelijke niveaus als toen met de financiële crisis, de ‘Great Depression’ en noem maar op. Hij verwacht dat de volatiliteit nog gaat toenemen.

Volgens Jurrien Timmer, analist bij Fidelity, zijn de aandelenmarkt zwaar ‘oversold’. De reden waarom hij dit durft te zeggen, is omdat hij deze situatie heeft vergeleken met andere zware beursdalingen in het verleden. Bijvoorbeeld met de financiële crisis in 2008 of de ‘Great Depression’ in 1929.

We’re at the levels of ’08, of ’87 crash, 1970, even 1929, 1930. So you can count almost on one hand the times that we’ve been this oversold.

Het coronavirus is zich bijzonder snel aan het verspreiden over de hele wereld, in de Verenigde Staten van Amerika, Europa, Azië, overal heeft het virus een zware en negatieve impact op de economie en dat zorg ervoor dat beleggers de aandelenmarkten ontvluchten.

Stimulus

Inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, hebben enorme gevolgen voor de wereldeconomie. Reizen is nauwelijks mogelijk, consumenten spenderen minder, bedrijven sluiten de deuren en noem maar op. Het is niet voor niks dat verschillende centrale banken maatregelen nemen om de economie te ondersteunen met zware stimuluspakketten.

De Dow Jones en S&P 500 hebben reeds zware verliezen geleden, net zoals elders ter wereld trouwens. Respectievelijk noteren beide Amerikaanse beursindexen 32 procent en 29 procent onder hun piek van februari. Maar niet alleen aandelen, ook de zogezegd ‘veilige beleggingen’ lijden zware verliezen door het coronavirus.

It’s the fastest, sharpest decline we’ve ever seen. It’s been contagious across all asset classes — bonds, credit, commodities, you name it.

Hij is van mening dat de volatiliteit eerst moet stabiliseren alvorens de globale markten kunnen herstellen. Op dit moment zorgen de schommelingen voor onrust bij beleggers maar eens dit is gaan liggen, kan de weg naar boven opnieuw bewandeld worden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pickpic

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)