Theresa May wist een paar weken geleden vriend en vijand te verrassen door vervroegde Engelse verkiezingen aan te kondigen. Door middel van deze verkiezingen wilde ze haar positie in het Britse parlement verstevigen. Het noodlot is echter toegeslagen en May heeft juist terrein moeten inleveren.

De Conservatieve partij van May wist uiteindelijk 318 zetels te bemachtigen. Hiermee werd het alsnog de grootste partij, maar zakte het onder de meerderheidsgrens van 326 zetels. Voor deze verkiezingen beschikte de partij nog over 330 zetels. Verrassend genoeg bleef May – in tegenstelling tot Cameron een jaar geleden – wel op haar troon zitten. Toch zal May met slechte gevoelens terugkijken op deze verkiezingen. Een aantal weken geleden stond ze nog torenhoog in de peilingen, maar de afgelopen tijd zijn de Engelsen blijkbaar van mening veranderd.

May weet te zorgen voor gigantische prijsval bij het pond

may-pond

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat het pond flink waarde moest inleveren op het moment dat het nieuws naar buiten kwam. En dat was toch wel een flinke streep door de rekening, want de afgelopen maanden had de Britse valutamunt juist een herstelbeweging in gang gezet.

May liet weten dat de ‘harde Brexit’ er alsnog gaat komen. De onderhandelingen met Brussel zullen binnenkort van start gaan, maar deze verkiezingen zullen zeker weten effect hebben gehad op het zelfvertrouwen van de leider van de Conservatieve partij. Zowel binnen als buiten de partij werd er immers geschreeuwd om een aftreden van May.