“Ik wens dat iedereen rijk en beroemd mag worden, en dat ze alles krijgen waar ze ooit van hebben gedroomd. Zo zal men zien dat geld niet het antwoord is.” – Het is een beroemde uitspraak van acteur Jim Carey. En er zit veel waarheid in. Meer geld maakt ons meestal niet meer gelukkig.

Warren Buffett, veelvoudig multimiljardair, zei recent ook al dat hij even gelukkig is als een van de rijkste mensen ter wereld als toen hij begon met $10.000. Angus Deaton – econoom aan de Universiteit van Princeton – en Nobelprijs voor zijn onderzoek naar armoede en ontwikkeling, berekende dat je dagelijkse geluk stagneert wanneer je meer dan €70.000 per jaar verdient.

Veel mensen geloven dat meer geld hen meer gelukkig zal maken. De realiteit leert echter van niet. Maar hoe komt dat?

Dan Gilbert, sociaal psycholoog en auteur van Stumbling on Happines, bewees dat een persoon die verlamd geraakt en een persoon die de lotto wint, 1 jaar later even gelukkig zijn. Diegene die de lotto wint, stelt zijn verwachtingen steeds naar beneden bij. Diegene die verlamd geraakt, stelt zijn verwachtingen steeds naar boven bij.

Judd Apatow sprak in een  Netflix special over de aankoop van zijn Porsche en hoe weinig vreugde hem dat schonk. Het geluk dat je ervaart bij de aankoop van een Porsche vind je niet op de dag dat je de auto koopt, maar het (dag)dromen van hoe jij je gaat voelen op die dag.

Je wordt van dure spulen kopen niet gelukkiger omdat we overschatten welk gevoel het gaat geven. Het is een klassieke interne buy the rumor, sell the news.

De basisbehoefte aan geld is de grens van geluk

Een andere reden waarom meer geld niet meer gelukkig maakt, is de stress van je levensstandaard. Wie meer geld verdient gaat ook meer geld uitgeven. Het is moeilijk om van die levensstijl af te stappen. Het onderhouden van je levensstandaard zorgt voor extra stress.

“Money can’t make you happy, but it does allow you to be miserable in comfort.” – The Spider Network.

Deze laatste quote vat eigenlijk alles samen. Het is moeilijk om gelukkig te zijn wanneer je niet genoeg geld hebt. De stress van achterstallige rekeningen, een dak boven je hoofd te hebben, … biedt weinig ruimte tot gelukkig. Maar eens je financiële basisbehoefte bevredigt zijn, ga je er niet gelukkiger op worden als je meer geld gaat verdienen.

Bron: The Irrelevant Investor

Foto Credit: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>