De beurskoersen staan al een tijdje onder druk en tijdens de afgelopen handelsdagen zijn diverse steunpunten gesneuveld. Op dit moment hebben met name de meest geshorte aandelen het lastig. Tijdens de afgelopen twee jaar hebben we niet eerder een dermate ‘underperformance’ van deze groep gezien.

Short gaan of short selling is het verkopen van effecten die men niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers. Het is een populair middel om in te spelen op een dalende beurskoers. En er zijn op dit moment genoeg aandelen binnen de S&P 500 index op te noemen die geconfronteerd worden met een hoog ‘shortgehalte’. En juist die aandelen verkeren op dit moment in zwaar weer.

Meest geshorte aandelen worden keihard geraakt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de meest geshorte aandelen binnen de S&P 500 index de afgelopen tijd harder zijn afgestraft dan de S&P 500 index zelf. Aan de onderkant van de grafiek is zelfs te zien dat we tijdens de afgelopen twee jaar niet eerder een dusdanige ‘underperformance’ van deze groep hebben gezien.