Onlangs verbood president Donald Trump de samenwerking van Amerikaanse bedrijven met het Chinese Huawei. Waar de kansen in het Westen afnemen, zoekt Huawei het nu dichter bij huis. Zo is er een contract getekend met de Russische telecomprovider MTS om in de komende jaren een 5G netwerk te ontwikkelen.

Het 5G-contract werd getekend terwijl de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jingping elkaar ontmoetten. Alweer de dertigste keer in de afgelopen zes jaar.

Door de deal zal Rusland zich verder kunnen ontwikkelen. MTS zei in een verklaring over de deal:

De deal zal de ontwikkeling van de 5G technologie mogelijk maken en ook de pilot-lancering van vijfde generatie netwerken in 2019-2020.

De deal is overigens niet alleen van technologisch belang, maar ook van strategisch, volgens Guo Ping, de bestuursvoorzitter van Huawei. Hij zei namelijk “zeer blij” te zijn en ook een verdrag te zijn aangegaan:

In een sector van strategisch belang, zoals 5G dat is.

Het Westen kijkt toe aan de zijlijn

De deal werd op de achtergrond getekend, terwijl de leiders van Rusland en China elkaar ontmoetten. De Chinese leider Xi noemde Poetin een “goede vriend”. En dat is logisch, want de twee zien elkaar redelijk vaak. Sinds 2012 is dit Xi zijn achtste trip naar Rusland. Xi vervolgde:

We zullen er voor zorgen dat de wederzijdse steun voor belangrijke kwesties alleen maar toe zal nemen.

En dat terwijl de banden met het Westen zwakker worden. In het afgelopen jaar zijn de Verenigde Staten en China natuurlijk in een diep handelsconflict geraakt. Tegelijkertijd is de Russische-Amerikaanse band ook verslechterd. Bijvoorbeeld door het conflict in Oekraïne van een aantal jaar geleden. Maar ook door de oorlog in Syrië en de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentiële verkiezingen van 2016.

Bron: The Guardian

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>