Vooralsnog hebben de meeste indices deze maand uitstekende zaken gedaan. Uiteraard moeten we een slag om de arm houden, want de maand september is nog niet ten einde gekomen. Volgens een onderzoek van LPL Research kan het tijdens deze laatste beursweek nog wel eens bijzonder spannend gaan worden.

Ryan Detrick van LPL Research heeft een onderzoek gedaan om de bewegingen van de S&P 500 index in de maand september in beeld te krijgen. En vooralsnog komt de beursbeweging van de afgelopen 3 weken aardig goed overeen met de gemiddelde beweging van de S&P 500 index in de maand september.

Eindigt de beursmaand september in mineur?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de S&P 500 index historisch gezien meestal tijdens het eerste deel van september goede zaken weet te doen. De huidige winst is wel wat hoger dan de gemiddelde winst sinds 1950, maar de stijgende beweging komt goed overeen. Toch zouden we ons de nodige zorgen moeten maken over deze laatste beursweek. Dit onderzoek laat namelijk zien dat de S&P 500 index gemiddeld gezien alle winst van de eerste weken tijdens de laatste handelsdagen volledig weet prijs te geven.

Wees daarom in het bijzonder deze week voorzichtig met het innemen van nieuwe posities!