Michael Burry, één van de eerste beleggers die waarschuwde voor de vastgoedcrisis van 2007, heeft aangekondigd dat zijn fonds een enorme shortpositie heeft tegen Tesla. Burry heeft lange termijn puts tegen 800 100 aandelen, die een waarde hebben van $534 miljoen.

Burry werd bekend toen zijn bedrijf, Scion Asset Management, speculeerde op een daling van de waarde van hypothecaire effecten. Zijn verhaal werd beschreven in de bestseller “The Big Short’ van Michael Lewis en uiteindelijk ook verfilmd.

Beleggers die put opties kopen, verwachten dat de prijs van een bepaald aandeel zal dalen. Een optiecontract vertegenwoordigd meestal 100 aandelen. Burry bezat op 31 maart 8 001 put contracten, met een onbekende waarde, uitoefenprijs of vervaldatum.

Emissierechten

Burry verklaarde eerder in een tweet dat de afhankelijkheid van Tesla in de verkoop van emissierechten om winst te generen, een enorme rode vlag is. Autofabrikanten die nog vervuilende wagens verkopen, moeten deze rechten kopen om aan de milieuwetgeving te voldoen.

In het eerste kwartaal van 2021 rapporteerde Tesla een omzet van $518 miljoen met de verkoop van deze rechten. Hiernaast was in het vierde kwartaal van 2020 het netto-inkomen van Tesla vooral te danken aan de verkoop van emissierechten en niet aan de verkoop van haar wagens.

Naarmate meer autofabrikanten echter zelf elektrische auto’s zullen produceren, wordt er verwacht dat deze vorm van inkomsten voor Tesla aanzienlijk zal verminderen of zelfs zal verdwijnen. Dit zal er volgens Burry voor zorgen dat de omzet van Tesla een klap zal krijgen, met een dalende aandelenprijs als gevolg.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties