De Amerikaanse aandelenmarkten hebben het wat lastig de afgelopen periode. Het stijgende inflatiecijfer verrast menig belegger en investeerder en duwt verschillende beursindexen in het rood. Vooral technologieaandelen en groeiaandelen lijken hier veel hinder van te ondervinden. Woensdag komt de Federal Reserve bij elkaar om de situatie omtrent de inflatie te bespreken.

De handelsweek begon niet goed maandag met de Dow Jones Industrial die 0,2 procent daalde, de S&P 500 die 0,3 procent daalde en de Nasdaq Composite die met 0,4 procent daalde. De hoofdindexen zetten hiermee hun trend van de afgelopen dagen verder. Toch belooft het vandaag een goede dag te worden gezien alle futures donkergroen noteren.

Aandelen van grote technologiebedrijven hebben het het moeilijkst. Apple en Netflix gingen maandag met 0,9 procent onderuit. Ook Microsoft moest 1,2 procent van zijn waarde afgeven en Tesla moest 2 procent inleveren. Michael Burry, bekend van het boek en de film ‘The Big Short’, onthulde dat hij een shortpositie heeft van 534 miljoen dollar op Tesla. Lisa Shalett, CIO bij Morgan Stanley, wijst met de vinger naar de stijgende inflatie.

Surging inflation data intensified the rift between secular growth stocks, which depend on lower-for-longer interest rates, and value-based investments, which need a steepening yield curve.

Verrassende inflatie

En dat is toch bizar gezien men had verwacht dat het heropenen van de Amerikaanse economie en het herstel van de wereldeconomie, het sentiment op de markten ten goede zou komen. Maar zo te zien schrikt de snelle stijgende inflatie in de Verenigde Staten beleggers en investeerders toch af om de markten te betreden.

Woensdag bekijkt de Federal Reserve de situatie. Jerome Powell heeft al vaker gezegd dat ze zullen tolereren dat de inflatie hoger doorschiet. Maar marktkenners twijfelen of hij effectief aan de zijlijn zal blijven staan. Eén ding is zeker, het beleid dat ze momenteel hanteren, zal vroeg of laat worden aangepast aan de situatie.

Bronnen: CNBC

Foto: Gerd Altmann – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>