ChatGPT is de afgelopen weken de “talk of the town”. De chatbot zou mogelijk dé doorbraak van arteriële intelligentie (AI) kunnen beteken. Microsoft kondigde aan dat het een nieuwe miljardeninvestering in OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, zal doen.

Microsoft noemde geen specifiek bedrag. Nieuwswebsite Semafor meldde eerder deze maand echter dat Microsoft mogelijk bereid was om $10 miljard te investeren.

De deal vormt de derde fase van het partnerschap tussen de twee bedrijven, na eerdere investeringen van Microsoft in 2019 en 2021. Microsoft zei dat het hernieuwde partnerschap doorbraken in AI zal versnellen en beide bedrijven zal helpen geavanceerde technologieën in de toekomst te commercialiseren.

ChatGPT

OpenAI wordt door AI-onderzoekers beschouwd als een van de drie beste AI-laboratoria ter wereld. Het bedrijf heeft AI-software ontwikkeld die mensen kan verslaan in videospelletjes zoals Dota 2.

OpenAI kwam de afgelopen weken in de schijnwerpers te staan door zijn ongelooflijke chatbot ChatGPT. ChatGPT genereert automatisch tekst op basis van geschreven aanwijzingen op een manier die veel geavanceerder en creatiever is dan de chatbots uit het verleden. Het onderscheid tussen een tekst geschreven door een mens of door ChatGPT is steeds moeilijker te maken.

De software kwam eind november op de markt en werd al snel een virale sensatie.  Technici en durfkapitalisten spraken op Twitter vol lof over de chatbot. Ze vergeleken het zelfs met het debuut van Apple met de iPhone in 2007.

Bron: CNBC
Foto: iStock