Het begon allemaal met ‘als eerste in de ruimte te zijn’. Daarna ging de mensheid verder door de ruimte steeds meer te exploreren en zelfs te fantaseren over ruimte-toerisme. Tegenwoordig is ‘space-mining’ zelfs niet meer ondenkbaar. Het is in feite bijna perfect realiseerbaar en zou ontzettend veel geld kunnen opbrengen vermits er veel grondstoffen te rapen vallen.

Dankzij pioniers zoals Tesla CEO Elon Musks’s SpaceX en Amazon CEO Jeff Bezos’ Blue Origin, wordt de ruimte steeds toegankelijk voor exploratie en ‘toerisme’. De technologie is zelfs zodanig vergevorderd, dat mijnbouw op asteroïden in de ruimte op vrij korte termijn mogelijk moet zijn.

Een voorbeeld van die vergevorderde technologie, is de lancering van SpaceX’ Falcon Heavy spaceshuttle. Twee van de drie boosters konden terugkeren naar het lanceerplatform en zijn opnieuw inzetbaar voor toekomstige lanceringen. Het feit dat raketten en boosters hergebruikt kunnen worden, maakt dat de kosten voor ruimtevaart minder hoog oplopen en er meer mogelijkheden zijn.

Biljoenen

Astrofysicus Niel DeGrasse Tyson beweert dat ’s werelds eerste biljoenair zijn fortuin zal vergaren door de handel in ruimtemineralen. Volgens NASA hebben de mineralen, die in de gordel van asteroïden tussen Mars en Jupiter liggen, een waarde die overeenkomt met een 100 miljard dollar voor elke persoon op aarde, oftewel ongeveer 700.000.000.000.000.000.000 dollar.

Wettelijk kader

Het ligt er ‘gewoon’ voor het grijpen, de technologie moet simpelweg op punt worden gesteld. Maar er moet ook een wettelijk kader komen vermits er geen duidelijkheid bestaat omtrent dit onderwerp. Er is wel de Outer Space Treaty van 1967 maar daarmee is nog niet duidelijk wat wel en niet mag.

De huidige beperkingen inzake ruimteverkenning en reismogelijkheden zorgen ervoor dat ruimtevaartontwikkeling zich zodanig ontwikkelt waarbij een relatie tussen de particuliere sector en de overheid onvermijdelijk is. Alleszins in de beginfase, op termijn is de privatisering van ruimteactiviteiten niet uitgesloten eens de industrie en de sector zich in een later stadium bevinden.

Het zou bijzonder interessant zijn mocht je als beleggers kunnen investeren in zulke bedrijven, zeker als je kan instappen in het prille begin van deze mogelijke nieuwe en toekomstige industrie.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia