mijnbouwgiganten

Grondstoffenprijzen zitten de laatste week weer in de hoek waar de klappen vallen. Zo nadert de koperprijs deze week het laagste punt sinds 6 jaar. De lage prijzen zijn een hard gelag voor de mijnbouwsector. En pogingen om het risico te spreiden, zijn faliekant mislukt. Deze strategie leidt inmiddels tot torenhoge afschrijvingen.   Gedurende de laatste 12 maanden hebben de belangrijkste mijnbouwbedrijven voor maar liefst 42,2 miljard dollar aan afschrijvingen geboekt. Dit bedrag is zo’n 46 procent hoger dan in de voorgaande 12 maanden, zo blijkt uit data van Bloomberg.

Record aantal overnames

Het is nog maar enkele jaren geleden dat mijnbouwers schatrijk waren. Prijzen voor koper, ijzererts en goud stonden op zogenaamde all-time highs. De Chinese honger naar commodities leek onverzadigbaar. Eén belangrijk effect van de hoge prijzen, was het record aantal overnames in de sector. Van 2007 – 2014 deden mijnbouwbedrijven voor een bedrag van maar liefst 400 miljard aan acquisities. En die overnames vormen nu een groot probleem. De huidige malaise in de grondstoffenmarkten dwingt mijnbouwconcerns ertoe om dure overnames af te schrijven.

-1x-1

“De investeringen waren veel te groot en ook nog eens slecht getimed,” zo stelt Colin Hamilton, hoofd commodity-onderzoek bij Macquarie Group, tegenover Bloomberg. “Een belangrijke oorzaak voor de vele overnames, was het gebrek aan kansen in hun bestaande markten. En omdat iedereen dit diversificatie-gedrag ging vertonen, werden er veel te hoge bedragen betaald bij overname-deals.”

Beleid mijnbouwbedrijven 180 graden gedraaid

Zo investeerde Freeport, het grootste publieke kopermijnbedrijf ter wereld, 9 miljard dollar in olie-en gasbedrijven. Op deze manier wilde het bedrijf een wereldwijde grondstoffenmultinational worden. Maar afgelopen kwartaal boekte het bedrijf 3,5 miljard af op deze investeringen. Een ander mijnbouwbedrijf, Vedanta, verkreeg in 2011 een meerderheidsbelang in het Indiase oliebedrijf Carn India voor 9,7 miljard dollar. Maar na de forse daling van de olieprijzen, moest Vedanta maar liefst 4,5 miljard dollar afboeken op deze investering. “De houding van mijnbouwconcerns is het laatste jaar drastisch veranderd. Vijf jaar geleden was het devies ‘groei tegen elke prijs’, omdat men dacht dat aandeelhouders dit eisten. Nu hebben ze een draai van 180 graden gemaakt. De focus ligt nu ook de eisen van aandeelhouders, maar de strategie is geheel anders,” aldus Hamilton.

>> Maak geen onnodige fouten op de beurs <<