De veertiendaagse klimaatconferentie in Parijs is inmiddels over de helft. En wat er ook gebeurt in de komende dagen, er zijn inmiddels twee significante successen geboekt. Dat is althans de mening van Mike Bloomberg, oprichter van Bloomberg en oud-burgemeester van New York. De miljardair schrijft in een opiniestuk dat de invloedrijkste actoren in de klimaatdiscussie – bedrijven en steden – duidelijk hebben gemaakt dat zij bereid zijn zaken te doen.
Steden nemen initiatief
Burgemeesters en bestuurders die meer dan 500 steden wereldwijd vertegenwoordigen, organiseerden vorige week hun eigen bijeenkomst in Parijs. Dit evenement werd geleid door Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, en Mike Bloomberg zelf. Het was de eerste keer dat er zoveel lokale bestuurders bijeen waren gedurende een klimaatconferentie. Ze kwamen niet alleen om gehoord te worden door regeringsleiders, maar ook om hun eigen vastberadenheid te tonen. Ook wilden ze van elkaar leren door succesvolle projectervaringen met elkaar te delen. Bloomberg legt in zijn opiniestuk uit, dat het vanzelfsprekend is dat steden de leiding nemen in het klimaatdebat. Zij hebben immers veel baat bij effectieve maatregelen, omdat hun inwoners dan langer en gezonder leven. Bovendien worden steden dan aantrekkelijker voor bedrijven en investeerders. “Zelfs als klimaatverandering geen onderwerp zou zijn, dan zou het voorkomen van uitstoot verstandig beleid zijn,” zo stelt Bloomberg in zijn opiniestuk.
Bedrijven gebaat bij risicoanalyse
Bloomberg gaat ook in op het probleem dat beleggers momenteel niet de mogelijkheid hebben om de risico’s van klimaatverandering te taxeren, wanneer ze bedrijven waarderen. Hij stelt dat hierdoor het tempo van technologische vernieuwing kunstmatig vertraagd wordt, omdat beleggers te weinig risico toekennen aan bijvoorbeeld oliebedrijven. Maar dat gaat snel veranderen. Mark Carney, voorzitter van de G-20’s Financial Stability Board, heeft in Parijs de oprichting van een Task Force on Climate Related Financial Disclosures aangekondigd. Bloomberg zelf wordt voorzitter van deze denktank. “Carney zal vanuit de financiële sector deze denktank opzetten. Het doel van de task force is om transparantie te creëren in de wereld van onduidelijke risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt.”
Stevig fundament
Het werk dat steden en het bedrijfsleven momenteel doen, zal volgens Bloomberg een centrale rol spelen in het gevecht tegen klimaatverandering. Hij eindigt zijn opiniestuk dan ook met een hoopvol statement: “Steden en bedrijven kunnen samen significante voortgang boeken, die een stuk verder reikt dan de beloftes van diverse regeringsleiders. Samen zullen steden en de private sector een stevig fundament creëren voor de toekomst van onze planeet.”
Elke week het beste advies over aandelen in uw mailbox? Schrijf u hier in …