President Donald Trump kan een handelsoorlog ontketenen als hij de importtarieven op staal en aluminium verhoogt. Niet alleen de Europese Unie maar ook China zal hierdoor benadeeld worden. China zal zelf geen handelsoorlog beginnen als tegenreactie. Maar ze zullen wel de nodige stappen ondernemen mocht het toch zover komen. De nationale belangen krijgen dan voorrang en zullen verdedigt worden tegen het Amerikaans protectionisme.

Zhong Shan, Chinees minister van Buitenlandse Handel, blijft zeer diplomatisch en noemt het scenario van een handelsoorlog rampzalig. Zowel de Verenigde Staten van Amerika als China, maar ook de rest van de wereld, zullen hierdoor flinke klappen krijgen die nefast zijn voor de economie.

Shan liet verstaan dat China dit scenario ten alle tijden wilt vermijden. Hij voegde er aan toe dat, mocht president Trump toch beslissen om staal en aluminium extra te belasten, China klaar is om deze uitdaging aan te gaan en de nationale belangen te verdedigen tegen de importheffingen.

Chinese leiders hebben in het verleden gedreigd om wraak te nemen op verhoogde ‘trade barriers’. Maar moeten nog actie ondernemen na de aankondiging van Amerikaans president Trump.

Handelstekort

De reden waarom Trump zo graag de importheffingen wilt verhogen, is omdat er volgens hem oneerlijke handel wordt gevoerd met de Verenigde Staten van Amerika. Maar China weerlegt dit en zegt dat het Amerikaanse handelstekort met China elk jaar met 20 procent wordt overdreven.

Alsnog blijft het tekort groot, vorig jaar zou er een verschil zijn geweest van 375 miljard dollar. Dat wilt zeggen dat de import veel hoger ligt dan de export naar China. Om de balans in evenwicht te brengen zou de V.S.A. meer moeten kunnen exporteren naar China of de import vanuit China inperken.

Het is nog maar de vraag wat er gebeurt als Trump de eerste dominosteen omver duwt. Zullen de andere economische grootmachten het gewoon slikken? Of krijgen we een harde tegenreactie die uiteindelijk zal uitmonden in een ‘rampzalig’ scenario waarbij landen elkaar kapot belasten?

Bronnen: CNBC

Foto: USDA – Flickr