Minister van Financiën Steve Mnuchin blijft realistisch en zegt dat er een grote kans is dat Amerikaans president Trump nieuwe importheffingen in het leven zal roepen in december als er geen tijdelijk akkoord gevonden wordt met China de komende weken. De handelsgesprekken zijn dus van cruciaal belang voor beleggers en de financiële markten.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China lijkt wat te ontdooien. Vorige week gingen beide partijen akkoord met elkaar over enkele punten in het conflict. Toch blijft Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin realistisch en verwacht dat, als het akkoord niet officieel wordt ondertekend, er nieuwe importheffingen komen in december.

I have every expectation if there’s not a deal those tariffs would go in place, but I expect we’ll have a deal.

De huidige ‘phase one deal’, die overigens nog ondertekend moet worden de komende weken, houdt in dat China voor 40 tot 50 miljard dollar aan landbouwproducten gaat kopen. Volgens president Donald Trump zijn ze er zelfs al mee begonnen, dat liet hij weten in een tweet.

Bereidheid

Beide landen lijken bereid te zijn om een einde te maken aan de handelsoorlog. Maar om dat te kunnen realiseren, moeten er nog veel plooien worden gladgestreken. Hoewel Mnuchin ons waarschuwt voor nieuwe importheffingen in december, zegt hij ook dat er een behoorlijke kans bestaat dat Donald Trump en Xi Jinping overeen gaan komen de komende weken.

Beleggers en investeerders zijn alvast enthousiast met de positieve ontwikkelingen. De aandelenmarkten zijn deze week flink aan het herstellen. De groene golf wordt in stand gehouden door Trump en Jinping en zolang de handelsgesprekken niet spaak lopen, zal het sentiment goed blijven op de financiële markten.

Bronnen: CNBC

Foto: Iecs – Wikimedia – CC BY 3.0