Tijdens het afgelopen jaar werd de wereldeconomie geconfronteerd met de stevigste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook de Amerikaanse economie wist deze dans niet te ontspringen. De coronacrisis wist onder andere te leiden tot voorzichtigheid bij bedrijven. Maar, op dit moment is er nog weinig van die voorzichtigheid over. En met name bepaalde sectoren worden overspoeld met buybacks.

Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers min of meer verslaafd geraakt aan ‘buybacks’. Daar is sprake van indien een beursgenoteerd bedrijf eigen aandelen inkoopt. Door deze actie blijven er minder aandelen op de markt over, waardoor de winst per aandeel zal stijgen (bij een gelijkblijvende winst). Tevens hoeft het dividend over minder aandeelhouders verdeeld te worden. Dit heeft dus veelal een positief effect op de beurskoers.

Deze sectoren hebben de hoogste buybacks

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat de financiële- en de technologiesector op dit moment overspoeld worden met inkoopacties. Beide sectoren nemen op dit moment samen meer dan de helft van alle Amerikaanse buybacks in. Dit is eigenlijk het beeld dat het gehele jaar al zichtbaar is. Met name in de financiële sector komt er bij beursgenoteerde bedrijven steeds meer de aandacht te liggen op het inkopen van eigen aandelen, om op die manier de beurskoers te stuwen.

Beleggers die geïnteresseerd zijn in beursgenoteerde bedrijven die actief zijn op het gebied van inkopen van eigen aandelen, zouden dus bij bovenstaande twee sectoren hun hart kunnen ophalen. Al is het ook binnen deze sectoren van groot belang om het kaf van het koren te scheiden.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar