De Europese centrale bank pompt sinds 1 januari geen geld meer in de economie. De Europese economie staat met andere woorden nu net een maand op eigen benen. Toch is het nog maar de vraag of de eurozone wel zonder de steun van de ECB kan. De economische cijfers liegen er immers niet om.

Mario Draghi probeerde tijdens de laatste persconferentie optimistisch te blijven over de Europese economie. Toch kon ook hij niet om de tegenvallende macrocijfers heen. Het is duidelijk dat de groei van de eurozone een flinke deuk heeft opgelopen en het is nog maar de vraag of dat wordt rechtgetrokken.

Kan de Europese economie zonder de steun van de ECB?

Inmiddels blijkt uit onderzoek van Bloomberg dat beleggers hun verwachtingen wat betreft de renteverhogingen naar beneden toe hebben bijgesteld. Drie maanden geleden hadden beleggers gerekend op een snellere eerste renteverhoging, die sinds het jaar 2011 al niet meer heeft plaatsgevonden. Op dit moment houdt een deel van de beleggers er zelfs rekening mee dat er dit jaar helemaal geen renteverhoging komt.

Ook steeds meer economen vragen zich openlijk af of de Europese economie wel zonder de miljardensteun van de ECB kan. Indien de tegenvallende macrocijfers aanhouden, dan zou het zelfs kunnen dat de ECB opnieuw moet ingrijpen om een volgende recessie te voorkomen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>