Als gevolg van de Amerikaanse shutdown eerder dit jaar, zijn er tal van macrocijfers te laat verschenen. Een van die cijfers is bijvoorbeeld de detailhandelsverkopen. Afgelopen week bleek dat de Amerikaanse winkelverkopen in december onverwachts met 1,2% zijn gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Een dergelijke daling was voor het laatst zichtbaar in het jaar 2009. Moet Trump vrezen voor meer tegenvallende macrocijfers?

Tot voor kort leek de Amerikaanse economie onverwoestbaar. De banencijfers zagen er grandioos uit en het consumentenvertrouwen was historisch hoog. Toch lijkt dat plaatje langzaam maar zeker te draaien. Zo staat het consumentenvertrouwen, onder andere door de shutdown, onder druk en ook de arbeidscijfers zien er niet meer zo geweldig uit. Zo liep tijdens de afgelopen maanden het werkloosheidspercentage al licht op en daarnaast zitten de werkloosheidsuitkeringen in de lift.

Amerikaanse economie toont tekenen van zwakte

Volgens de mannen van Macrobond and Nordea kan het Amerikaanse groeiplaatje de komende tijd verder aangetast worden. Zij publiceerde de bovenstaande grafiek waarop te zien is dat de Amerikaanse consumentenuitgaven de komende tijd in verval kunnen raken. En dat zou een groot probleem zijn, want de Amerikaanse economie is voor het grootste deel afhankelijk van de binnenlandse consumptie.

Gaat de Amerikaanse economie binnenkort de Europese en Chinese economie achterna?