Tijdens de afgelopen dagen hebben tal van bedrijven aangekondigd dat ze voorlopig geen of lagere dividenden uitkeren. Met name bij Europese bedrijven is dat het geval. Dat heeft ook voor een deel te maken met het verzoek dat de overheden hebben gedaan. Ook in Amerika is het dividend schrappen een ‘hot topic’.

Het zijn bizarre tijden. Maanden geleden had niemand gerekend op een wereldwijde pandemie. Ook toen het virus zich binnen China wist te verspreiden, was er wereldwijd nog geen sprake van paniek. Tijdens de afgelopen maand is dat echter compleet veranderd. Inmiddels zijn al bijna 100.000 mensen overleden aan het dodelijke virus.

Overheden adviseren beursgenoteerde bedrijven om het dividend te schrappen

Overigens is niet alleen de menselijke schade op dit moment groot. Ook de economische schade wordt met de dag groter. En daarom hebben overheden vergaande maatregelen aangekondigd. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de beursgenoteerde bedrijven. Het advies van de meeste overheden is om tijdelijk het dividend te schrappen, zodat er meer geld in kas blijft. Met dat extra geld zou de financiële schade als gevolg van het coronavirus beter opgevangen kunnen worden.

Volgens de analisten van SentimenTrader waren er nog nooit zoveel mediaverhalen waarin ‘dividendschorsing’ werd genoemd. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat het vorige record dateert uit februari 2009. Destijds wisten de aandelenmarkten twee weken later een bodem te bereiken en ging de 10-jarige Bull Market van start. Wellicht biedt dat dus hoop voor de dividendbelegger.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar