Er liggen enkele volatiele handelsweken achter de rug. Aanvankelijk werden de aandelenmarkten geconfronteerd met een dalende beweging, maar deze beweging werd razendsnel door de stieren hersteld. Toch werden de beurzen tijdens de handelssessie van gisteren weer geconfronteerd met enkele onverwachte harde berentikken. Inmiddels lijken beleggers rekening te moeten houden met een diepere beurscorrectie.

De Advance-Decline Line wordt door analisten vaak gebruikt om de gezondheid binnen de financiële markt te meten. Deze NYSE Advance-Decline Line meet het aantal aandelen dat over een bepaalde periode in prijs is gedaald of gestegen. Daarnaast houdt het ook rekening met de vorige slotstand. Over het algemeen kan deze Advance-Decline Line worden gezien als een zogenoemde ‘breath indicator’.

Deze indicator waarschuwde al vroegtijdig voor een trenddraai

Uit onderzoek blijkt dat de NYSE Advance-Decline Line in het verleden rond belangrijke toppen al vroegtijdig een dalende beweging liet zien. Pas later was deze dalende beweging ook terug te zien in het koersverloop van de S&P 500 index. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de NYSE Advance-Decline Line de recente stijging bij de S&P 500 index niet ondersteunde. Er was namelijk sprake van een zogenoemde ‘negatieve divergentie’ omdat de S&P 500 index wel naar een nieuwe recordkoers wist te stijgen, terwijl de NYSE Advance-Decline Line al enkele weken een dalende beweging liet zien. En dat betekende in het verleden vaak slechts nieuws voor de aandelenmarkten.

De NYSE Advance-Decline Line maakt duidelijk dat de beursrally niet door het overgrote deel van de markt gedragen werd. Eenzelfde scenario was ook zichtbaar aan het begin van 2020. En dat mogen beleggers opvatten als een serieus waarschuwingsteken.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)