Als gevolg van de stijgende rente heeft de obligatiemarkt de afgelopen weken de nodige klappen moeten incasseren. Al sinds de zomer van 2020 zitten de rentestanden op de meeste staatsobligaties in de lift en dat is duidelijk terug te zien bij de obligatiekoersen. Een dalende rente zou echter kunnen leiden tot een imposante trenddraai.

Officieel gezien bevindt de obligatiemarkt zich op dit moment in een Bear Market. Daar is immers sprake van indien de koers met minstens 20% in waarde weet te dalen. Als gevolg van de sterk stijgende rente was die daling onvermijdelijk. Het verleden leert ons echter dat alles binnen de obligatiemarkt ook vrij snel weer kan omslaan.

Beschikt de obligatiemarkt nog over potentieel?

Volgens technisch analist Chris Kimble is de kans aanwezig dat de obligatiemarkt binnenkort weer in positieve zin weet te verrassen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, te zien dat de Stock/Bond Ratio onlangs wist te stijgen naar de weerstandslijn die sinds het jaar 2011 al intact is. Mocht deze weerstandslijn ook de komende tijd van kracht blijven, dan zou dat betekenen dat obligaties binnenkort weten te ‘outperformen’ ten opzichte van aandelen.

Mocht deze weerstandslijn echter doorbroken worden, dan zou dat dramatisch nieuws betekenen voor de obligatiemarkt. In dat geval weten aandelen immers sterk te ‘outperformen’ ten opzichte van obligaties. Gezien deze grafiek belooft het in ieder geval een uitdagende beleggingstijd te worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>