Het zou u vast niet ontgaan zijn; de omgekeerde rentecurve is terug. In Amerika steeg de korte rente de afgelopen dagen boven de lange rente uit. En aangezien de omgekeerde rentecurve een van de favoriete recessieindicatoren van Wall Street is, is het de moeite waard om dit verder te onderzoeken.
Normaal gesproken is de rente op de kapitaalmarkt voor de korte termijn lager dan de rente voor de lange termijn. Dat is volkomen logisch, want bij de rente op de lange termijn zit er meer risico en onzekerheid in verwerkt. En uiteraard willen verstrekkers van vermogen dan een hogere vergoeding zien. Maar, op dit moment stijgen sommige Amerikaanse korte termijn rentes boven de lange termijn rentes uit. En dat heeft alles te maken met het monetaire beleid van de Fed.
Omgekeerde rentecurve hoeft niet direct onheil voor Wall Street te betekenen
Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, heeft onderzocht wat het effect van de omgekeerde rentecurve op Wall Street is. Hierbij heeft hij gekeken naar de omgekeerde rentecurve ten aanzien van de rente op de 2-jarige en de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. De laatste 4 keer dat er sprake was van een omgekeerde rentecurve was tijdens de jaren 1988, 1998, 2005 en 2019. Gemiddeld genomen duurde het na deze omgekeerde rentecurve nog 17 maanden alvorens de S&P 500 index een top wist neer te zetten. De gemiddelde beursstijging tijdens deze periode bedraagt 29%.
Gezien deze onderzoeksresultaten hoeven beleggers mogelijk niet direct in paniek te raken. Het verleden laat in ieder geval zien dat een recessie en een Bear Market vaak pas in een later stadium plaatsvinden. Of weet de geschiedenis zich deze keer niet te herhalen?
Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar
Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.
GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar